Bijna carnaval - Reisverslag uit Tanumshede, Zweden van Mark Aarts - WaarBenJij.nu Bijna carnaval - Reisverslag uit Tanumshede, Zweden van Mark Aarts - WaarBenJij.nu

Bijna carnaval

Door: Mark

Blijf op de hoogte en volg Mark

31 Januari 2008 | Zweden, Tanumshede

Hallo Allemaal!

Ik zit hier nu in Zweden terwijl morgen carnaval begint. Dit wordt de allereerste keer dat ik daar niet bij ben :(:( Ik hoop dat jullie je er niet minder om zullen vermaken. Maar dat zal vast wel meevallen!

Er is weer het één en ander gebeurd sinds mijn laatste bericht.
Ten eerste: Ik heb een baan!! Ik werk nu zeker tot en met eind augustus hier als fulltime fysiotherapeut in Tanumshede. Mijn werkplek is letterlijk 1min lopen van ons appartement, ideaal!
Mijn werkzaamheden bestaan voor de helft uit het behandelen van kommun patiënten. Dit zijn veelal ouderen die in een verzorgingshuis wonen. De andere helft van mijn tijd besteedt ik als premärvårds sjukgymnast. Dat betekent dat ik iedereen die een behandeling bij de fysiotherapeut wil, als patiënt kan krijgen. Ik heb 5 collega's waarvan er maar 2 ook fulltime werken. Ook werkt er bij ons een fysiotherapeut die specialist is op het gebied van schouder problematiek, heel interessant! Ik vond het in Strömstad wel gezelliger maar nu verdien ik dan eindelijk pengar!(geld)

Ten tweede: Ik heb weer een cursus Zweeds afgerond! Vandaag heb ik het punt van mijn laatste toets terug gehad en dat was wederom een VG, dit had ik niet verwacht want ik vond het redelijk pittig. Uiteindelijk heb ik voor de hele cursus een VG ontvangen. Ik ga nu verder met de cusus 'Svenska som andra språk A(zweeds als tweede taal)'. Mijn lerares vertelde dat ik een goed tekstbegrip had, en dat ik prima zinnen maakte. Grammatica en spelling kunnen nog wat beter.

Ten derde: Afgelopen weekend zijn we een weekendje naar Stockholm, Zweden's hoofdstad geweest! Met bijna 790.000 is het ook de grootste stad van Zweden. Door de vele (grote) wateren in de stad wordt Stockholm ook wel 'Het Venetië van het Noorden' genoemd. De stad ligt ook in het begin van een scherenkust, met 24.000 eilanden. En velen omschrijven het al een hele mooie stad.
Wij waren met de auto naar Stockholm gereden en dat is vanaf Tanum zo ongeveer 500km. Omdat er niet overal een snelweg ligt deden we daar toch al snel 6,5 uur over. We kwamen dus redelijk laat aan op vrijdag omdat ik ervoor nog een halve dag had gewerkt. Michael, een jongen uit Australië reed ook met ons mee.
We hebben op vrijdagavond lekker gerelaxt in het Hardrock café.

Op zaterdag zijn we redelijk vroeg opgestaan om de stad te bekijken. Zo hebben we rond gekeken in 'Gamla stan' oftewel de oude stad. Dit ligt op een eiland in het water dat het meer Mälaren verbind met de Oostzee. Op gamle stan bevind zich 'Stockholms slot', het koninklijk paleis. Dit enorme slot in Italiaans-Zweedse Renaissancestijl is het grootste nog in de oorspronkelijke functie dienst doende paleis ter wereld!
Nadat we een berg oude en interessante gebouwen hadden gezien zijn we op weg gegaan naar 'tekniska museet' daar bevind zich namelijk CINO4 en dat is een bioscoop waarin je een 3D film bekijk terwijl je stoel beweegt en je lucht en water in je gezicht krijgt, vet!

's avonds zijn we wat gaan eten in een kroegje wat blijkbaar best een hotte kroeg was in Stockholm. Maar we wilden 'sture plan' HET uitgaansgebied van zweden meemaken dus zijn we toch vertrokken. Dit hadden we beter niet kunnen doen. We hebben uiteindelijk de hele stad doorkruist op zoek naar een kroeg waar Michael onze 19 jarige Australiër ook binnenkwam... Dat was op sture plan iig niet het geval.. We zijn geëindigt in een of ander hardrock kroegje. Dat was uiteindelijk niet ongezellig was, maar absoluut niet wat ik in gedachten had met onze stapavond.

Op Zondag wilden we het natuurhistorisch museum bekijken met de IMAX bioscoop 'cosmonova'. Maar de bioscoop was wegens renovering gesloten.. In dat museum was ook een expositie over alle dieren in Zweden te zien dus het was toch wel de moeite waard.
's middags zijn we weer richting Tanumshede vertrokken.
Ik vond Stockholm een hele mooie stad, maar ik moet echt nog een keer terug om het wat uitgebreider mee te maken en goed op stap te gaan.

Nu is het alweer redelijk laat en dus tijd om naar bed te gaan. Ik moet morgen weer om half 8 de fysio uit gaan hangen.

Ik wens jullie allemaal een hele leuke Carnaval en drink er ook 1 op mij!

De groeten vanuit het momentele gure en natte Zweden!!

• 31 Januari 2008 - 23:10

Coen:

Gaat goedkomen denk ik, dat carnavallen! jammer dat je er niet bij bent maar je kan niet alles hebben natuurlijk..

Succes nog daar!

grtz!

• 03 Februari 2008 - 15:18

Sjak:

Carnaval is wel vol te houden! Ga zo naar de pas op om de geweldige band van Stijn stront te aanschouwen! Jammer dat je er dit jaar niet bij kunt zijn! Misschien volgend jaar weer!

Succes met werken!

Groeten Sjak

• 06 Februari 2008 - 09:13

Peter:

Carnval is weer voorbij gelukkig;) Nee was weer supervet alleen wel slopend! Weer een mooie ervaring bij mark en goed om te horen dat je eindelijk betaald werk hebt:P Succes met je volgende cursus zweeds ook weer en we spreken elkaar1

grtz Peter

• 06 Februari 2008 - 12:10

Loes:

Hee mark!
    Wat goed dat je 'n baan hebt! Hier is de carnaval weer voorbij, heb er helaas zelf niets van meegemaakt want ik ben de hele week ziek. We zijn trouwens ook flink aan 't klussen in utrecht, appartementje! Erg leuk!

Veel succes met je nieuwe baan & met je cursus zweeds.

Groetjes, ook voor micca!

• 07 Februari 2008 - 20:42

Mark:

Hey mannen,
    Bedankt voor de reacties! En goed om te horen dat carnaval leuk is geweest!
    Loes, wat klote dat je ziek was.. :(
    groetjes!

• 09 Februari 2008 - 19:33

Linda:

gefeliciteerd met je fulltime job, super!! En ook nog wel zo dichtbij... is echt zo'n luxe, net als ik hoef je dan 's ochtends niet te krabben!!

En heb je carnaval heel erg gemist? Ik heb er ook niks van meegekregen, ik hing ergens in een apres ski tent met een drankje in mn hand... Beetje carnaval wel dus met dansjes en zatte mensen en foute muziek.. Maar toch anders!

Succes en veel plezier met je nieuwe baan!
    Gr aan Micca

x

• 13 Februari 2008 - 13:03

Rob:

He Marske, carnaval was super. We hebben je natuurlijk wel gemist, maar dat doen we sowieso. Niemand om echt te qutten nu he, ghehe ;)

Hoe gaat het nu daar verder en met je werk?
    Groeten

• 13 Februari 2008 - 13:04

Rob:

Btw.. doe mn schatje de groeten ;)